« Terug naar portfolio

Multidisciplinair Centrum Kindermishandeling, interieurontwerp

Locatie: Hoofddorp
Datum: September 2015
Opdrachtgever: MDCK

In het Spaarne Gasthuis is het eerste Multidisciplinair Centrum Kindermishandeling (MDCK) gevestigd; een centrum waar alle hulpverleners zich hebben verzameld onder één dak. Wanneer een kind te maken heeft met een traumatische ervaring, zoals mishandeling of misbruik, gaat het een vervelend traject in. Nare onderzoeken en behandelingen in het ziekenhuis, gesprekken en onderzoek bij politie, justitie, psychiaters en jeugdzorg. Iedere keer moet het verhaal opnieuw verteld worden. Maar met de komst van het MDCK is dat niet meer nodig. Er ontbrak alleen nog een kindvriendelijk interieur en wij voelen ons zeer vereerd dat wij benaderd zijn om hiervoor een ontwerp te maken. Voor de inrichting van dit centrum hebben we het thema ‘bos’ (abstract) als leidraad gebruikt. Een bos omringt je met beschermende bomen, het prikkelt de fantasie (sprookjesbos) en de beer (die het centrum als mascotte gebruikt) kan erin voorkomen. Bovendien geeft het de vrijheid die alleen de natuur je kan geven.

Voor de wachtkamer vonden wij het zeer belangrijk om veel privacy te creëren. Om dit te realiseren hebben wij huisjes ontworpen waarin ouders en kinderen zich kunnen terugtrekken, zonder geconfronteerd te hoeven worden met eventuele andere ouders die zich in de wachtkamer bevinden. Met hoge rugleuningen en wandjes hebben we een intieme en geborgen setting ontworpen. Daarnaast hebben we de ramen laten beplakken met een sereen bomenpatroon, waardoor er geen inkijk is. Maar we hebben er wel voor gezorgd dat er daglicht naar binnenkomt, want daglicht is van grote invloed op je gemoedstoestand. Tot slot zijn er uiteraard diverse speelelementen aanwezig die afleiding bieden aan de kinderen.

"Het team kwam met tips en ideeën die aansloten bij wat wij nodig hebben maar zelf niet konden verwoorden."

De verhoorkamer is een ruimte waarin de balans gevonden moest worden tussen rust en spel. In sommige gevallen is afleiding voor kinderen noodzakelijk, in andere gevallen mag er absoluut geen sprake zijn van afleiding. We hebben dit opgelost met maatwerk. Zo hebben we een magnetisch poppenhuis ontworpen, met veel toebehoren. We hebben onder meer poppetjes, interieuronderdelen en dieren laten maken, die met magneten op het huis geplakt kunnen worden. Dit kan de kinderen helpen bij het vertellen van hun verhaal. Maar als er absoluut geen afleiding in de ruimte aanwezig mag zijn, kunnen alle losse onderdelen worden weggeborgen, zodat er alleen een poppenhuis staat. Daarnaast hebben we voor deze ruimte een zitmeubel ontworpen waarop gezeten, gelegen en gespeeld kan worden. In dit meubel is veel opbergruimte, waarin los speelgoed weggeborgen kan worden indien noodzakelijk.

Tot slot zijn er twee familiekamers waar gesprekken met ouders plaatsvinden. Wij vonden het heel belangrijk om hier een huiselijke en warme setting te creëren. Beide kamers hebben een verschillende zitmogelijkheid gekregen, waardoor er naar gelang de situatie voor een bepaalde kamer gekozen kan worden. In één kamer hebben wij een ronde eettafel geplaatst met een warmgekleurd kleed eronder. Door huiselijke toevoegingen, zoals een sfeervolle lamp, warmgekleurde stoelbekleding, kunst en een plant, wilden we een geborgen sfeer in de ruimte creëren. De kleurstelling in deze ruimte bestaat uit natuurlijke en aardetinten. De andere kamer heeft een bank en twee fauteuils, waardoor er in een meer relaxte en ontspannen sfeer gepraat kan worden. Het gebruikte kleurenpalet in deze kamer is pastel-paars.

"Het team kwam met tips en ideeën die aansloten bij wat wij nodig hebben maar zelf niet konden verwoorden."

Als teamleider bij de zedenpolitie ben ik nauw betrokken geweest bij het opzetten van het MDCK. Samen met Janet van Bavel (oprichtster MDCK) hebben wij alle benodigde partijen verzameld in het gebouw zodat kinderen hier terecht kunnen na (seksuele) mishandeling. Het was duidelijk dat dit centrum van groot belang was en dat het meteen zijn diensten kon bewijzen. Er zijn spreekkamers, (medische) onderzoeksruimtes, werkkamers en een kindvriendelijke verhoorruimte die een sfeer moeten uitademen van veiligheid en vertrouwen. Jammer genoeg ontbrak er een kindvriendelijk interieur, waarbij de kinderen zich op hun gemak en geborgen konden voelen in de ruimtes. All-In Living kwam naar het centrum kijken om te zien wat er…

Lees meer
Het team kwam met tips en ideeën die aansloten bij wat wij nodig hebben maar zelf niet konden verwoorden.

Peter Brouwer

MDCK

Moodboard Interieur MDCKKleurplan interieur MDCK
plattegrond-interieur-indeling-mdck
verlichting-interieur-mdck
3D-verhoorkamer-interieuraanzichten-wachtkamerMDCK-aanzichten-wachtkamer
producten-en-meubilair-spreekkamerproducten-en-meubilair-spreekkamer2
maatwerk-meubel-wachtkamer-zitjemaatwerk-poppenhuis-opbergmeubelmaatwerk-poppenhuismaatwerk-roomdivider-wachtkamermaatwerk-vakkenkast-wachtkamer-mdckmaatwerk-zitbankmaatwerk-wandbank-wachtkamer

Contact

Wilt u ook een spraakmakend interieurdesign? Bel dan 023 - 7600 650 of vul onderstaand formulier in.

Wij zijn u graag van dienst!

[contact-form-7 id="204" title="Contact form 1"] 023 - 7600 650