Blog

« Terug naar overzicht

Zorg interieurs

Zorg interieurs

Gezien de hoge kosten van ons zorgstelsel, worden er veel onderzoeken gedaan naar de invloed van het interieur op het welzijn van de patiënt. Er zijn veel factoren die invloed hebben en die de verblijfsduur aanzienlijk kunnen verkorten. Of in het geval van dementerende ouderen kan het verergering van het ziektebeeld voorkomen. In ons portfolio hebben wij al diverse voorbeelden van interieurs die we voor ziekenhuizen, ouderenzorg of specialistische zorg voor kinderen hebben ontworpen. In deze blog nemen we jullie graag mee door de mogelijkheden en de onderzoeken die er al op dit gebied zijn gedaan.

Daglicht versus kunstlicht
Het is bewezen dat daglicht bijdraagt aan het genezingsproces. Licht heeft namelijk invloed op de biologische klok van de mens en deze biologische klok regelt o.a. de lichaamstemperatuur, de hartslag en de hormoonhuishouding. Daglichttoetreding heeft dan ook altijd de voorkeur bij het verlichten van een ruimte. Doordat daglicht gedurende de seizoenen en de daguren wisselend naar binnen valt, geeft dit het gevoel van tijdsbesef bij de patiënt. Denk hierbij aan het dag-nachtritme. Dit ritme heeft weer invloed op processen die zich in het lichaam voltrekken, die vervolgens weer van invloed zijn op het herstelproces. Er is dan ook uit onderzoek gebleken dat patiënten die op een zonnige kamer verblijven, een kortere verblijfduur hebben in het ziekenhuis.
Soms is daglicht niet mogelijk in een interieur. Gelukkig zijn er vele oplossingen om daglicht na te bootsen, zoals biodynamische verlichting. Deze vorm van verlichting zorgt overdag voor meer blauw licht (hierbij wordt cortisol aangemaakt dat zorgt voor alertheid en minder kans op vallen bij patiënten). ’s Avonds is de verlichting dan warmer, waardoor er een slaaphormoon wordt aangemaakt.
Niet alleen op de patiënten, maar ook op het personeel heeft de verlichting sterke invloed. Zo zorgt een lichtsterkte van 1500 lux in de werkomgeving ervoor dat de kans op fouten door personeel kleiner wordt. Aanzienlijke resultaten die het absoluut waard zijn om gebruik van te maken!

Kleuren en uitzicht
Er wordt altijd gesteld dat kleur grote invloed heeft op de gemoedstoestand van de gebruiker van de ruimte. Hier zijn vele onderzoeken naar gedaan, maar helaas zijn die vaak niet compleet en komt er geen eenduidig resultaat uit. Er zijn te veel factoren die, naast kleur, ook invloed hebben op hoe je een ruimte beleeft. Denk hierbij aan de andere objecten die aanwezig zijn in de ruimte, zoals planten. Van uitzicht daarentegen is wel bewezen dat het invloed heeft op de ligduur van de patiënt. Zo is er een onderzoek gedaan waarbij een groep patiënten die herstelden van een operatie in tweeën was gesplitst. Eén groep had een bed met uitzicht op bomen, groep twee had uitzicht op een stenen muur. De patiënten die uitkeken op de bomen hadden minder pijn en complicaties en ze hadden minder sterke pijnstillers nodig. Bovendien waren ze positiever gestemd en ze mochten eerder naar huis. Er is dan ook al vaker onderzocht en bewezen dat contact met de natuur – maar ook met nagebootste natuurlijke elementen – angst en pijn vermindert en de bloeddruk verlaagt. Dit geldt overigens ook voor kantoorinterieurs. Wij hebben in diverse zorginterieurs gewerkt met (kunst)bloemen en planten. Maar ook met illustraties en wandvullende fotografie met beelden uit de natuur. Dit geeft de ruimte een huiselijke sfeer én het heeft dus grote invloed op de gemoedstoestand van de patiënt of bewoner.

Personaliseren
Mensen hebben de behoefte om hun omgeving eigen te maken, het op hun eigen manier te kunnen gebruiken. Het zelf kunnen beheersen van de ruimte heeft niet alleen effect op het welbevinden van patiënten en bewoners, maar ook van het personeel. Denk hierbij aan het kunnen aanpassen van de positie van het bed, het kunnen instellen van de kamertemperatuur en het licht, en de beschikbaarheid van tv, internet en muziek. Dit heeft effect op het welbevinden van de patiënt en de gebruiker. Het vermindert stress en het vergroot het gevoel van keuzevrijheid. Met kleine elementen die zelf aangepast kunnen worden kan dit effect al worden versterkt. Voor het Spaarne Gasthuis hebben wij twee kamers voor palliatieve zorg ingericht. Daarbij vonden wij het ook van groot belang dat mensen deze kamer eigen konden maken door het toevoegen van persoonlijke elementen. Zo hadden wij een bord opgehangen dat kan worden aangekleed met eigen foto’s, beelden en kaartjes. Maar mocht de patiënt die niet hebben, dan kan het personeel hier neutrale afbeeldingen of kaarten ophangen. Hiervoor hebben wij speciale beelden ontworpen, waarmee de kamer ‘aangekleed’ is en er een sfeervolle setting ontstaat.

Ouderenzorg
Voor zorg voor dementerende ouderen zijn er speciale toepassingen voor het interieur die grote effecten kunnen hebben op het ziektebeeld van dementie. Er is veel onderzoek gedaan en uit alle onderzoeken kwam naar voren dat het loopgebied van de bewoners en medewerkers modulair moet zijn. Het moet vergroot en verkleind kunnen worden. In de ochtend kan het loopgebied klein zijn, er zijn dan al veel prikkels voor de bewoners. Terwijl in de middag het personeel minder taken heeft en de patiënt dus minder prikkels. Bij weinig prikkels krijgen dementerende ouderen de drang om rond te lopen. Door met bijvoorbeeld kamerschermen te werken, kan er een loopcircuit gecreëerd worden. Daarnaast kunnen de kamerschermen voorzien in de behoefte van geborgenheid en privacy. Vaak zijn de gemeenschappelijke ruimtes groot. Door het gebruik van kamerschermen kan de algemene ruimte worden aangepast aan de behoefte op dat moment van de dag.

Zoals we hierboven al bespraken, is het gebruik van natuur in een interieur van grote invloed op de gemoedstoestand. Veel bewoners van zorginstellingen komen nog maar weinig buiten, daarom is het belangrijk om buiten naar binnen te halen. Denk hierbij niet alleen aan planten, maar ook aan bijvoorbeeld een tuintafel, waaraan de bewoners ook zelf aan de slag kunnen met bijvoorbeeld groenten en kruiden. Dit zijn allemaal elementen die niet alleen de ouderen stimuleren, maar het is ook een manier om een interieur huiselijk en sfeervol te maken. Vooral dit laatste vinden wij van groot belang bij het inrichten van een interieur.

« Vorig artikel |
[srp widget_title="Ons laatste project" post_content_mode="titleonly" thumbnail_width="315" thumbnail_height="315" post_limit="1" post_type="project" post_date="no"]

» Bekijk al onze projecten

Blijf op de hoogte van design nieuws

In onze maandelijkse nieuwsbrief houden we u graag op de hoogte van de laatste designtrends, styling adviezen en handige DIY tips:

Contact

Wilt u ook een spraakmakend interieurdesign? Bel dan 023 - 7600 650 of vul onderstaand formulier in.

Wij zijn u graag van dienst!

[contact-form-7 id="204" title="Contact form 1"] 023 - 7600 650

Lees meer op ons blog over