Blog

« Terug naar overzicht

BREEAM-NL

BREEAM-NL

BREEAM-NL

BREEAM-NL is een methode om de duurzaamheid van een gebouw onafhankelijk te beoordelen en te certificeren. Er wordt daarbij gekeken naar negen categorieën: Management, Gezondheid, Energie, Transport, Water, Materialen, Afval, Landgebruik, Ecologie & vervuiling. Een score van 100% is nooit mogelijk, aangezien sommige punten die je kan behalen in de verschillende categorieën elkaar ook tegenspreken. Zo worden er bijvoorbeeld in de categorie Gezondheid punten gegeven voor ventilatie. Maar tegelijkertijd werkt ventilatie in je nadeel bij de categorie Energie, aangezien meer ventileren per definitie meer energie kost. Daarom wordt de behaalde duurzaamheid van een pand aangeduid met sterren. Sommige kantoorgebouwen krijgen uiteindelijk een certificaat met vijf sterren toegewezen, de hoogste waardering die je kunt krijgen.

Fiscale voordelen

Naast het feit dat bedrijven waardering krijgen voor de duurzame kantoorgebouwen die ze laten bouwen of renoveren (de BREEAM-NL-certificaten worden ook afgegeven voor gerenoveerde gebouwen), kan het ook andere voordelen opleveren. Wanneer je als bedrijf kiest voor een milieuvriendelijke investering, kan de overheid dit financieel belonen. Zo kan je als ondernemer een energie-investeringsaftrek (EIA) of een milieu-investeringsaftrek (MIA) aanvragen. Daarmee kan je een deel van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst. Best interessant lijkt ons! Een beter voorbeeld van een win-winsituatie kunnen we ons niet indenken. Maar we gaan nog even verder, want los van de interessante financiële voordelen en alle credits die de bedrijven scoren, kan zo’n duurzaam gebouw ook een lust voor het oog zijn. Dat vinden niet alleen wij, daarom komen we met een paar treffende voorbeelden.

Royal Agio Cigars

Royal Agio Cigars is een bedrijf dat zijn huidige pand heeft gerenoveerd en vervolgens de 5 BREEAM-NL-sterren heeft behaald. Bij de renovatie is het grootste gedeelte van de bestaande constructie gebleven, maar daaraan is o.a. een luttele 4000 m2 zonnepanelen toegevoegd. Verder maken ze gebruik van ledverlichting, daglichtschakeling, waterbesparende toiletten en warmtepompen. Dit project steekt er voor ons met kop en schouders bovenuit en we leggen graag uit waarom. Het valt ons op dat de meeste duurzame gebouwen zijn opgetrokken uit glas (om de kracht van de zon optimaal te benutten: veel daglicht zonder dat dit effect heeft op de binnentemperatuur). Deze glazen gevels maken een gebouw tot een prachtige vorm van architectuur, maar het interieur kan al gauw clean en kil worden van al dit glas. Bij Royal Agio Cigars is dat niet het geval, hier overheerst de huiselijke sfeer. Dit heeft voornamelijk te maken met het veelvuldig gebruik van hout (vloeren en wanden). Maar ook doordat er in de grote ruimtes intieme hoekjes gecreëerd zijn. Deze worden afgebakend door een groot karpet met daarop salontafels en sfeervolle lampen. Hierdoor is er een woonkamergevoel gecreëerd in een grote, open ruimte.

royal-aigo-cigars

The Edge

Dan gaan we door naar kantoorgebouw The Edge, gebouwd door projectontwikkelaar OVG Real Estate. Met The Edge hebben ze een BREEAM-NL-score van 98,46% op de rating van duurzaamheid behaald, niet mis. Hiermee is het het duurzaamste gebouw ter wereld! Ook in dit ontwerp is er veelvuldig gebruikgemaakt van glas, het volledige gebouw is er uit opgetrokken. De gebruikte zonnepanelen leveren energie voor onder andere het opladen van laptops, smartphones en zelfs de elektrische auto’s. Onder het gebouw zitten twee grondwaterbronnen die de verwarming en de koeling regelen. Iedereen in het gebouw kan door middel van een app zelf de verlichting en temperatuur regelen. Duurzaam eten is ook een onderdeel van The Edge. Je kan boodschappen of zelfs een kant-en-klare maaltijd bestellen die aan het eind van de dag door eetwinkel Bilder & De Clerq wordt bezorgd. Op de fiets uiteraard, we blijven wel in het thema. Wat wij minder geslaagd vinden aan The Edge is het kille, afstandelijke interieur. Het gebouw is zó groot en licht, wat ons betreft te zakelijk en onpersoonlijk. Wij zijn van mening dat men zo veel tijd op het werk doorbrengt dat het er wel een fijne plek moet zijn. Een plek waar je je thuis voelt en graag vertoeft. Dit kan ook heel goed in een pand zoals The Edge, door toevoegingen van huiselijke elementen, zoals tapijt, styling, warme materialen en andere verlichting.

the-edge

Stijlvolle duurzaamheid

Wij zijn enorm enthousiast over alle ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid en we vinden het heel leuk om te laten zien hoe stijlvol duurzaamheid kan zijn. Als een duurzaam gebouw vervolgens ook nog meer energie oplevert dan het zelf verbruikt, worden de mogelijkheden ineens eindeloos. Zo heeft Geelen Couterflow een nieuw kantoorgebouw met 330 zonnepanelen op het dak. Daarmee wekken ze 50% meer energie op dan ze verbruiken. Wij raken geïnspireerd van al deze mogelijkheden en nemen duurzaamheid op in ons goedevoornemenslijstje voor 2017!

Bewaren

« Vorig artikel | Volgend artikel »
[srp widget_title="Ons laatste project" post_content_mode="titleonly" thumbnail_width="315" thumbnail_height="315" post_limit="1" post_type="project" post_date="no"]

» Bekijk al onze projecten

Blijf op de hoogte van design nieuws

In onze maandelijkse nieuwsbrief houden we u graag op de hoogte van de laatste designtrends, styling adviezen en handige DIY tips:

Contact

Wilt u ook een spraakmakend interieurdesign? Bel dan 023 - 7600 650 of vul onderstaand formulier in.

Wij zijn u graag van dienst!

[contact-form-7 id="204" title="Contact form 1"] 023 - 7600 650

Lees meer op ons blog over