Blog

« Terug naar overzicht

De zorgtoekomst in Nederland

De zorgtoekomst in Nederland

Een veelbesproken actualiteit in Nederland is de vergrijzing en hiermee de zorgtoekomst. Ook binnen de interieur architectuur hebben we hier mee te maken. De ouderenzorg staat aan de vooravond van een enorme transitie. Het is belangrijk dat we ons hier nu al op voorbereiden en hier rekening mee houden in de ontwikkeling van diverse projecten.

Het zo lang mogelijk zelfstandig wonen in je eigen huis is niet alleen de wens van vele ouderen, met de versobering van de ouderenzorg vanuit de rijksoverheid is het ook een realiteit. We moeten naar een hybride samenleving waar alle functies gemengd zijn.

Hoe kunnen we ons hier op voorbereiden met betrekking tot project ontwikkeling in de zorg en creëren we flexibele en levensloopbestendige (zorg)woningen?

Wij houden in onze projecten rekening met de volgende aspecten;

1) Laat een zorggebouw er zoveel mogelijk uitzien als een appartementencomplex en laat het onderdeel van de gemeenschap ofwel omgeving zijn.
2) Creëer een fijne leefomgeving met een goede sfeer, daglicht, de juiste temperatuur, kleuren en materialen. Voor dementerende ouderen zijn ook geluid, beweging en geur ook belangrijke aspecten.
3) Stel wonen en leven voorop. Zorg dus voor de juiste functionaliteit van een leefomgeving. Maak ze toegankelijk voor ouderen. Hierbij valt de denken aan zo min mogelijk drempels, brede gangen etc.
4) Realiseer een multifunctioneel centrum. De bewegingswereld van ouderen wordt steeds kleiner. Het is dus fijn als een zorgcomplex naar behoefte beschikt over faciliteiten zoals een restaurant, een bibliotheek, een multifunctionele zaal, een muzieklokaal etc.
5) Richt een zorgcomplex flexibel in voor eventuele functieveranderingen. Voorkeuren, inzichten en regels veranderen. Wees hier op voorbereid.
6) Transformeer een bestaande ruimte naar een nieuw concept met een bestaande woning in een bestaande wijk. Bewoners met zorgbehoefte kunnen op deze manier in hun eigen woning blijven wonen en zijn zo optimaal geïntegreerd in hun eigen wijk. Er is vaak weinig nodig om een woning geschikt te maken om hier lang te kunnen blijven wonen. Ook voor ouderen.

Bron: Architectenweb.nl

Bekijk ook ons referentieproject hier

« Vorig artikel | Volgend artikel »

Blijf op de hoogte van design nieuws

In onze maandelijkse nieuwsbrief houden we u graag op de hoogte van de laatste designtrends, styling adviezen en handige DIY tips:

Contact

Wilt u ook een spraakmakend interieurdesign? Bel dan 023 - 7600 650 of vul onderstaand formulier in.

Wij zijn u graag van dienst!

[contact-form-7 id="204" title="Contact form 1"] 023 - 7600 650

Lees meer op ons blog over